Vitale Kinderopvang check manager

Pssst manager… Is jullie organisatie een echte vitale kinderopvang?

Doe de Vitale Kinderopvang Check!
De kinderen bij jullie op de opvang drinken iedere dag water en eten groente en fruit. Ze spelen veel buiten en worden uitgedaagd in hun beweegactiviteiten. Ook de ouders worden betrokken bij de aanpak van een gezonde kinderopvang bijvoorbeeld door jullie traktatiebeleid. Maar hoe gaat het eigenlijk met de pedagogisch medewerkers? Werken zij Fit en Gezond? Hoe is het met hun leefstijl? Zijn zij het vitale visitekaartje van jullie organisatie? En jij? Ben jij hun vitale leider?

Hoe zorg je er voor dat jullie organisatie een vitale kinderopvang wordt?
We nemen je mee in onze vitale organisatie aanpak.
Bij een vitale kinderopvang organisatie vind je positieve energie op de werkvloer, veel werkplezier, een goede onderlinge samenwerking, een laag ziekteverzuim, hoge werknemerstevredenheid, trotse medewerkers, duurzaam inzetbaarheid medewerkers, positieve uitstraling richting klanten, en een goed voorbeeld voor de kinderen. Kortom je bent zo’n organisatie waar iedereen bij wil werken!
In dit blog nemen we je mee in de aanpak over fysiek fit en gezond. Ons volgend blog gaat over mentaal fit en gezond.

Stap 1. Visie en beleid
Waarschijnlijk hebben jullie al een duidelijke visie en beleid op papier wat betreft gezondheid en ontwikkeling stimuleren van de kinderen. Hebben jullie ook een visie en beleid ten aanzien van de medewerkers? Zorg dat dit ook helder is. Formuleer concreet gedrag, bijvoorbeeld t.a.v. roken, eten en bewegen, laat medewerkers hierover meedenken. Wat straalt jouw organisatie en de locaties uit over gezondheid en vitaliteit richting de kinderen, de medewerkers en de ouders? Laat dit ook duidelijk zien tijdens ouderbijeenkomsten, zomerfeesten, Kerst, Pasen, website, Facebook, ouderportal en ook de dagelijkse haal- en breng momenten van de kinderen.
Bekijk het samen met de medewerkers ook eens door de ogen van jullie (potentiele) klanten. Stel de klant komt voor een kennismakingsgesprek langs op de locatie. Een pedagogisch medewerker vertelt over jullie gezonde kinderopvang beleid en terwijl ze dat vertelt komen er 2 collega’s binnen die pauze hebben met zakjes van de snackbar in hun handen. Hoe zou dit overkomen op de ouders? Of de medewerker doet de koelkast open om te laten zien waar de gekolfde moedermelk neergezet kan worden en er staan allemaal flessen frisdrank van de medewerkers in de koelkast terwijl jullie bezig zijn om de kinderen te leren water drinken. Of jullie hebben prachtige bedrijfskleding voor een professionele uitstraling en de medewerkers staan in deze kleding in de pauze buiten te roken of zitten in de snackbar.

Stap 2. Wees een vitale leider
Wat is jouw rol in gezond en vitaal werken? Je weet dat gedrag besmettelijk is. Dus als jij het goede voorbeeld geeft werkt dat zeker aanstekelijk naar de medewerkers. Je kunt de medewerkers immers niet verplichten maar wel verleiden tot een gezonde leefstijl. En uiteraard: als de medewerker zijn professionele pet op heeft gedraagt hij zich volgens jullie missie en visie. Je bent als werkgever wel verplicht om een gezonde werkomgeving te creëren. Belangrijke drijfveren voor een pedagogisch medewerker om voor gezond en vitaal gedrag te kiezen zijn:

Als het goed is voor de kinderen
Als de medewerker zwanger is
Als er fysieke klachten zijn
Als de bedrijfscultuur gezond en vitaal is

Vitale leiders doen wat ze zeggen. Eten dus ook lekker gezond op het werk, bukken en tillen op een goede manier, drinken water en zien er vooral ook op toe dat alle onderdelen van een vitale organisatie worden gefaciliteerd en nageleefd. Een leuk voorbeeld van een vitale manager die we onlangs spraken. Deze manager had tijdens hun personeelsdag een Zumba les gegeven buiten in het park. De medewerkers waren serieus onder de indruk. Dan laat je als manager en organisatie echt zien waar je voor staat! Als je die Zumba skills niet hebt kun je natuurlijk nog steeds laten zien wat jullie belangrijk vinden. Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan: steppen door de stad, boeren golf, een fietsexcursie, een survival baan, een workshop gezond koken of gezonde tussendoortjes maken etc. Regelmatig komen we op locaties waar een health challenge is. Zoals vorig jaar waren er veel pedagogisch medewerkers bezig met de 30 dagen squat challenge. Hoe leuk is dat als je dit als manager initieert, faciliteert en natuurlijk zelf meedoet!

Stap 3. Stimuleer gezonde voeding
Tijdens onze trainingen Lekker Fit! over gezonde leefstijl voor jonge kinderen spreken we regelmatig medewerkers die aangeven dat ze veel geleerd hebben over gezonde voeding. Maar ook: “Ik wist niet dat je paprika ook rauw kan eten” Nog een positief effect van de training. We horen regelmatig dat pedagogisch medewerkers afvallen door de kennis die ze hebben opgedaan en het feit dat ze mee eten met de gezonde voeding op de kinderopvang. Opvallend dat voorafgaand aan trainingen en vergaderingen er zo vaak gekozen wordt voor een snelle en vette hap. Terwijl met hetzelfde gemak er ook gezonde keuzes gemaakt kunnen worden. Zoals een grote pan soep (laten) maken met een lekkere gezonde salade erbij. Sommige locaties hebben de luxe van een voedingsassistent die een gezonde vergadermaaltijd kan maken. Andere locaties kiezen ervoor om roulerend een medewerker, tegen vergoeding, een gezonde maaltijd te laten maken. Ook bij de supermarkt kan je eenvoudig gezonde keuzes maken die snel klaar zijn voorafgaand aan een vergadering.
Zet in plaats van pakken koek en potten snoep eens vergadergroente en fruit neer. Je zult merken dat er lekker door geknabbeld wordt tijdens de vergadering! Een mooie bijkomstigheid door het kauwen blijft het brein goed actief. Wie weet verloopt de vergadering ook wel vlotter. Wat trouwens ook helpt is om staand te vergaderen i.p.v. met z’n allen op elkaar gestapeld in de personeelsruimte te zitten na een lange werkdag. Hoe leuk en passend bij de gezonde kinderopvang is het om het Nieuwe Vergaderen te introduceren als vitale manager.

Feesten maar!
Hadden we al gevraagd wat jij, als manager, trakteert aan de kinderen en het personeel? Bij de kinderen gebruiken we vaak de slogan: Eén is genoeg en klein is okay! Een mooie aanvulling zou zijn: en de pedagogisch medewerker doen mee. Want hoe vaak krijgen de medewerkers dan nog een taart of iets anders overdadigs van de ouders. Een klein stapje is het maar om in het beleid op te nemen dat de medewerkers mee doen met de “gezonde” traktaties van de kinderen. Hierbij geldt hetzelfde als toen jullie gezond trakteren gingen introduceren. Wees proactief richting de ouders. Leg goed uit waarom je dit beleid hebt. Je hebt tenslotte wel iets uit leggen aan de kinderen als jij een dikke taart in je handen hebt en de kinderen met een “Eén is genoeg en klein is okay”- traktatie zitten.
Veel organisaties maken gebruik van een ouder event om te laten zien waar ze voor staan. Dus tijdens een zomerfeest staat de moestuin er blakend bij en zijn er leuke beweegactiviteiten te doen voor ouders en kinderen. Uiteraard zijn er ook veel gezonde snacks te vinden en leuke kannen met water met daarin bijvoorbeeld bessen en rozemarijn, munt, of komkommer.

Stap 4. Verminder fysieke belasting
Zorg dat de werkomgeving ergonomisch goed op orde is. Voldoen je locaties aan de ergonomische norm voor de kinderopvang? Maak gebruik van de A en B normen die omschreven staan de in de Arbo catalogus Kinderopvang.
Is de ruimte logisch ingericht? Kunnen de medewerkers goed zitten tijdens hun begeleidende activiteiten en tijdens het voeden van de baby’s? Is er een makkelijke trap bij de aankleedtafel? En bijvoorbeeld ook een trap bij de bedjes? Zorg dat de medewerkers goed op de hoogte zijn van Fit blijven in de kinderopvang. Dit kan met een in-company training of coachen on the job. Tijdens een scholing leren ze veel over hoe slim te werken en maken ze teamafspraken met elkaar over de fysieke belasting. Want als de ene pedagogisch medewerker wel altijd de kinderen tillend aanneemt van de ouder en de andere niet dan wordt het lastig voor alle partijen; kind, ouders en collega’s. Als manager zorg je dat de afspraken helder zijn voor iedereen en zie je er op toe dat ze nageleefd worden.

Stap 5. Borg gezond en vitaal werken
Zorg dat de vitale organisatie levendig blijft. Maak voor de verschillende onderdelen van vitaliteit pedagogisch medewerkers mede verantwoordelijk door ze een extra taak te geven en ze daarin op te leiden. Denk dan aan een ergocoach die zich bezig houdt met de fysieke belasting van de medewerkers, een beweegcoach, die houdt zich bezig met het beweegprogramma van de kinderen waardoor de pedagogisch medewerkers ook meer uitgedaagd worden om te bewegen. Een voedingscoach en een werkdrukcoach. Zorg dat er op teamniveau afspraken met elkaar gemaakt worden om Fit en Gezond te borgen. Afspraken kunnen bijvoorbeeld zijn: We tillen geen kinderen die kunnen lopen. In de pauzes doen we geen werktaken. Of: Tijdens het buitenspelen doen we als pedagogisch medewerkers altijd actief mee met de kinderen. Als manager of als coach maak je gebruik van het teamoverleg om in een leuke werkvorm steeds een onderdeel van jullie vitale organisatie bespreekbaar te houden.

Doe de Vitale Kinderopvang Check!
Ben je enthousiast geworden om stappen te zetten richting de vitale kinderopvang? Ben je benieuwd hoe jullie ervoor staan en welke stappen je kunt zetten? Neem contact op met Confriends [ confriends@confriends.nl of 020-4822600 ] voor een vrijblijvende Vitale Kinderopvang Check.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *