Gezonde leefstijl lespakket voor schoolzwemles

Interactief lespakket voor zwemlessen over groente en fruit eten, bewegen, water drinken en op tijd slapen.

Samen met de Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) en het Zuiderparkbad in Den Haag ontwikkelden we een interactief lespakket over gezonde leefstijl. Dit lespakket is bedoeld om in te zetten tijdens de schoolzwemlessen. Deze themalessen worden in vier themaweken verspreid over het schooljaar ingezet. De leerlingen gaan aan de slag met de thema’s: Eet elke dag groente en fruit, Kom in beweging, Ga op tijd slapen en Drink water.

Interactief lespakket

Samenwerken aan een gezonde leefstijl voor kinderen en hun ouders. Dat is de insteek van het lespakket voor het zwembad. Tijdens de zwemlessen krijgen de schoolkinderen allerlei zwemopdrachten passend in het leefstijl thema. In deze week is het zwembad ingericht in de stijl van het thema. De kinderen kunnen op verschillende plekken in het zwembad informatie vinden. Er hangen bijvoorbeeld allemaal leuke posters met wetenswaardigheden over het thema. Na de zwemles ontvangen de kinderen een flyer met informatie om samen met hun ouders te bekijken. Ook is er een prijsvraag aan verbonden die de kinderen samen met hun ouders online gaan invullen.

Sluit aan bij ieder zwemniveau

Het lespakket is zo ingericht dat deze geschikt is voor ieder zwem- en taalniveau. Het lespakket kan ingezet worden zowel in het instructiebad als in het wedstrijdbad. De zwemonderwijzers krijgen voorafgaand aan iedere themaweek een training van Confriends. Zo doen de zwemonderwijzers ervaring op met het lespakket en krijgen meer achtergrond informatie over het thema. In de themaweken zijn ze dan ook expert voor de gezonde leefstijl zwemlessen.

Start week Zuiderpark zwembad

Maandag 3 juni is de aftrap van de pilot ‘Eet elke dag groente en fruit’. De 1200 kinderen die in de week van 3 tot en met 7 juni schoolzwemles krijgen, leren ook over het belang van groente en fruit. Tijdens de schoolzwemlessen krijgen de kinderen bijvoorbeeld de opdracht om te duiken als een banaan en te zwemmen als een komkommer. Ook doen ze een “Zwem-je-Fit-Quiz”. Aan de hand van allerlei vragen leren de kinderen spelenderwijs meer over groente en fruit. Het zwemmateriaal wat ingezet wordt tijdens de lessen is ook in themastijl. De gewone duikringen hebben plaats gemaakt voor thema duikringen. De kinderen duiken (nep) groente en fruit op van de bodem.

Supermarkt Jumbo Leyweg uit Den Haag zorgt ervoor dat alle 1200 kinderen een gezonde snack mee naar huis krijgen. Bovendien krijgen de ouders van de kinderen de kans 2 weken gratis te sporten bij ForzaFit Health Center, een sportschool in de buurt. Wanneer de pilot een succes blijkt, volgen de andere thema’s verspreid over het jaar. Ook andere Haagse zwembaden zullen dan het voorbeeld met gezonde leefstijllessen volgen.

Samenwerking

Wendy Schneider, programmamanager HAGG: “Kinderen zijn de hele dag bezig met leren, spelen en bewegen. Daar hebben ze veel energie voor nodig. Gezond eten is daarom belangrijk. Groente en fruit zitten vol belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Die geven energie om lekker te kunnen zwemmen. De kinderen krijgen tijdens de schoolzwemles bijvoorbeeld de opdracht om te duiken als een banaan en te zwemmen als een komkommer.”
Alfred Rooks, manager bij het Zwembad het Zuiderpark, is enthousiast over de samenwerking. “Ons zwembad en Haagse Aanpak Gezond Gewicht streven hetzelfde doel na. Deze schoolzwemweek is het begin van een samenwerking, waarin we meer gebruik gaan maken van elkaars kennis en contactmomenten. We richten ons immers allebei op kinderen van 0 tot 12 jaar. Samen met training-en adviesbureau Confriends hebben we een interactief lespakket voor het schoolzwemmen ontwikkeld”, aldus Alfred Rooks. “Dit jaar zullen vier thema’s ten aanzien van gezonde leefstijl aan bod komen: . De zwemonderwijzers zijn speciaal voor deze lessen getraind en tijdens de pilot voor even expert op het gebied van groente en fruit.”

Meer weten over dit interactieve lespakket voor de zwemlessen? Neem vrijblijvend contact met ons op; Klik hier: contact met ons . We vertellen er graag meer over.