Laagdrempelig communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin

Leer signaleren en maak de verschillende gezonde leefstijl thema’s bespreekbaar binnen het kraamgezin.

Kraamverzorgende hebben de kans om bij te dragen aan een gezonde start voor de jonge baby. De jonge ouders staan vaak open voor hun professionele adviezen. Toch vinden kraamverzorgenden het soms lastig om leefstijl thema’s bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Hoe reageren de ouders als ze worden aangesproken op hun rookgedrag of het geven van ongezonde voeding aan de andere kinderen binnen het kraamgezin? Meer kennis over de leefstijl thema’s en meer communicatievaardigheden maakt dat de gesprekken laagdrempelig en effectiever zullen verlopen. 

Speciaal voor de kraamzorg hebben we deze combinatietraining ontwikkeld. Een combinatie van kennis en vaardigheden. In deze training doen kraamverzorgenden volop kennis op over gezonde leefstijl speciaal gericht op het kraamgezin. Daarnaast worden ze getraind in hun vaardigheden om laagdrempelig deze kennis bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Uw kraamverzorgenden worden getraind om experts te worden in gezonde leefstijl en communicatievaardigheden. Zo kan uw kraamorganisatie nog meer bijdragen aan een gezonde start voor de jonge baby.

Wie

Kraamverzorgenden en medewerkers van het CJG.

Effect

Leren signaleren van verbeterpunten op het gebied van leefstijl voor het de jonge baby en de andere kinderen in het gezin. En helder communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin.

Inhoud

In deze training maken we gebruik van de meest actuele inzichten van het Voedingscentrum, de schijf van 5 en de voedingsrichtlijnen van het NCJ. De kennis en vaardigheden die de kraamverzorgenden opdoen zijn ook goed in te zetten bij laag geletterde kraamgezinnen. Deelnemers gaan aan de slag met Doe- opdrachten tussen de bijeenkomsten door en gaan hun vaardigheden oefenen met een gedragsacteur. De kraamorganisaties uit de regio Den Haag ontvangen het vernieuwde boekje: Een Nieuwe start.

Communicatie:

  • Oudersegmentatie – Verschillende ouders, verschillende behoeftes.
  • Motivational interviewing – Motiveren naar gezond gedrag.
  • Verbale en non-verbale communicatie – Communiceren vanuit je kracht.
  • Observeren en interpreteren.
  • Communiceren zonder oordeel.
  • Activerende vragen stellen.
  • Actief luisteren.
  • Lastige gesprekken voeren en oplossingsgericht benaderen.

Leefstijl:

  • Wat is een Gezonde start?
  • Eerste 1000 dagen maken het verschil.
  • Kennis Quiz over leefstijl thema’s:
    Voeding
    Drinken
    Slapen
    Naar buiten
    Bewegen

Accreditatie is in behandeling door Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Deelnemers ontvangen een certificaat.

Bijeenkomsten  2 bijeenkomsten van 3 uur. Doorlooptijd 6-8 weken
Prijs op aanvraag.