Tip van de ergocoach kinderopvang

Hoe vaak tillen de pedagogische medewerkers in jouw organsiatie de kinderen die kunnen lopen op een dag? Bijvoorbeeld hoe komen de kinderen die kunnen lopen bij jullie ‘s morgens de ruimte binnen? Op de arm bij papa of mama? En geeft papa of mama het kind dan over in hun armen? Staan ze dan met het kind op hun arm en heup vervolgens de overdracht te doen? Herkenbaar?

Succes ervaring bij DAK kinderopvang

Dit keer delen we graag een succes ervaring uit één van onze trainingen. Onlangs gaven we een ergocoach training bij DAK kinderopvang.

Ergocoaches leren kritisch te kijken naar hoe vaak er kinderen getild worden op een dag. Eén van de momenten dat er vaak getild wordt is op het moment dat kinderen binnenkomen. Bij DAK kinderopvang zijn de ergocoaches n.a.v. de training in actie gekomen.

De ergocoaches kwamen tot de conclusie dat het goed is voor zowel het kind als de pm-er, om het kind zelf de ruimte binnen te laten lopen. Vervolgens maakten ze een actieplan hoe ze hun collega’s konden helpen om ouders te stimuleren hun kind zelf de ruimte binnen te laten lopen.

Hoe hebben ze dit aangepakt?

Ergocoach en pedagogisch medewerker Cindy Vip van DAK kinderopvang probeerde het eerst uit op haar eigen locatie. Vervolgens vertelt ze haar ervaringen in de nieuwsbrief aan collega’s:
“De meeste ouders weten niet wat de voordelen zijn van een kind zelf naar binnen laten lopen. We hebben daarom eerst een bericht naar alle ouders gestuurd via het ouderportal. Daarin legden we uit dat we met ergonomie bezig zijn en dat er elke maand een thema centraal staat. Het thema van deze maand was “Kinderen zelf laten lopen”.

In dit bericht gaven we aan waarom het zo belangrijk is voor een kind dat het zelf naar binnen loopt. Het kind bouwt niet alleen zelfvertrouwen op, maar het stimuleert ook de motorische ontwikkeling en de zelfstandigheid. Daarnaast zijn kinderen minder bang om te vallen en durven ze meer, juist omdat ze deze bewegingsvrijheid krijgen. En ook ouders sparen natuurlijk hun rug hiermee”

En hoe werd dit bericht ontvangen door ouders en collega’s?

Cindy geeft aan: “Heel positief. De kinderen willen ook graag zelf naar binnen lopen. De voetstappen die we op de vloer hebben geplakt, stimuleren dit nog eens extra. De kinderen vinden het leuk om eroverheen te lopen. En als een kind nu zelf binnen komt lopen, geven we zowel het kind als de ouder een compliment. Het feit dat we het via de ouderportal deelden en deze voordelen ook op het kindercentrum hebben opgehangen vinden ouders prettig. Ze zien het belang in en doen enthousiast mee”

Wat leren de ergocoaches in de Confriends training ergocoach kinderopvang?

Tijdens onze trainingen voor ergocoaches leren we de pedagogisch medewerkers hoe ze hun collega’s kunnen coachen in gezond werken. Praktisch en oplossingsgericht! We weten allemaal dat het veelvuldig tillen van kinderen belastend is voor het lichaam. Het kan leiden tot lichamelijke klachten zoals rug, nek- en schouderklachten.

Dit voorbeeld van DAK kinderopvang is een mooi voorbeeld van oplossingsgericht Gezond Werken aanpakken. Deze oplossing is namelijk zowel goed voor het kind, de ouder als de pm-er. Een win-win situatie dus!

Welke oplossingen heeft jouw organisatie bedacht om kinderen, die kunnen lopen, minder te tillen? Vertel ze ons in een reactie, we nemen graag jullie tips uit de praktijk mee!

Wil je als organisatie ook met gezond werken aan de slag?

Zou je bijvoorbeeld ook ergocoaches in jouw organisatie willen  opgeleiden? Of wil je je teams leren hoe ze oplossingsgericht gezonder en vitaler kunnen werken? Wij helpen jullie als partner in Gezond Werken graag verder!  Kijk hier voor meer informatie over onze incompany ergocoach training of kijk naar onze andere trainingen op het gebied van arbo-en gezond werken in de kinderopvang

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *