Wel of niet op zitbal achter je bureau zitten?

Tijdens onze trainingen Fit achter het beeldscherm krijgen we vaak de vraag; is het goed of slecht om op een zitbal te zitten achter je bureau? De zitbal stimuleert een actieve en dynamische zithouding. Ook worden rug- en buikspieren meer actief gebruikt dan bij een bureaustoel. De zitbal is daarom prima ter afwisseling van je bureaustoel, bijvoorbeeld 2 a 3 x per dag 30 – 60 minuten. Het is echter niet de bedoeling dat de zitbal de bureaustoel vervangt.

Zorg dat je de zitbal op de juiste hoogte instelt en voldoende opgepompt hebt. Hierbij geldt dat de benen het beste in hoeken van 90 graden of meer kunnen zijn oftewel je heuphoogte is net zo hoog of iets hoger dan je kniehoogte. De voeten zijn plat op de grond. Check of de tafelhoogte nu klopt, het kan zijn dat je deze anders moet instellen dan wanneer je je bureaustoel gebruikt! Zet je tafel zo hoog dat wanneer je handen op het toetsenbord rusten, je armen in hoeken van 90 graden zijn, met de bovenarmen naast je romp en je schouders ontspannen en laag. Let bij het aanschaffen van de bal op de juiste grootte van de bal of deze past bij jouw lichaamslengte.

Ook is een zitbal zeer geschikt om rek- en krachtsoefeningen mee te doen; op you tube vind je genoeg leuke voorbeelden.

Wil je meer informatie over het aanleren van de juiste zithouding op het werk? Neem dan contact met ons op of kijk bij onze arbo trainingen.