In samenwerking met het platform voor de kinderopvang ToBe, publiceren wij maandelijks een blog over een uiteenlopende onderwerp uit de branche. De ene keer betreft het een actualtiteit, de andere keer een specifiek onderwerp dat wel wat verdieping kan gebruiken.

Blog: Hebben jullie al een beweeghoek?

Wiebelkonten in de groep? We kennen het allemaal. Jonge kinderen willen hun beweegkriebels graag kwijt. En het mooie is; jonge kinderen leren door te bewegen. Dat is dus dubbele winst. Bewegen stimuleert vrijwel alle ontwikkelingsgebieden van het jonge kind. Daarom bied je dagelijks begeleide beweegactiviteiten aan de kinderen op jouw groep aan. Dat doe je waarschijnlijk buiten, binnen, op de gang of misschien hebben jullie wel een gymzaal. Maar heb je wel eens gedacht om bewegen ook aan te bieden in een hoek bij jou op de groep?

Bewegen borgen in het dagritme

Op vrijwel iedere groep vind je verschillende hoeken, zoals een bouwhoek, huishoek, leeshoek, verkleedhoek etc. Waarom dan niet een beweeghoek? Juist bij organisaties die er voor kiezen om dagelijks ontwikkelingsgericht bewegen te borgen in hun dagritme, is de beweeghoek een goede aanvulling in het beweegbeleid. Het spelenderwijs uitdagen van bewegen kan namelijk uitstekend in een hoek op de groep.

Motorische ontwikkelingsdoelen

Omdat je in de beweeghoek bewegen anders aanbiedt dan bij geleid spel zorg je automatisch voor een variatie in je beweegaanbod. In de beweeghoek kun je bovendien met de individuele verschillen tussen de kinderen op het gebied van hun motorische ontwikkeling werken; ieder kan op zijn eigen niveau werken.

Een beweeghoek waar kinderen mogen springen, klimmen, klauteren, met zachte ballen gooien en balanceren past in de visie van een organisatie die bewust ontwikkelingsgericht bewegen dagelijks wil inzetten. Wat zijn de motorische ontwikkeldoelen voor deze groep, waarbij je rekening kunt houden met de ontwikkeldoelen van de verschillende kinderen. En dan nog een voordeel: de beweeghoek biedt jou als pm-er een extra observatiemoment. Kortom als je opbrengst gericht werkt mag een beweeghoek op jouw groep niet ontbreken!

Themagericht

Wissel maandelijks of per thema je aanbod af in de beweeghoek. Afhankelijk van je thema’s, VVE programma of motorische leerdoelen. Dit zorgt voor variatie in de bewegingsvormen, nieuwe uitdagingen en het aanspreken van andere motorische vaardigheden. Observeer de kinderen tijdens het spelen; sluit het aan bij het niveau van het kind of is het te makkelijk of juist te moeilijk om het zelfstandig uit te kunnen voeren? Pas aan waar nodig.

Materiaal

Kies voor voldoende materiaal waar kinderen hun fantasie en beweegkriebels kunnen uitleven. Zorg dat de kinderen uitgedaagd worden om uit zichzelf te bewegen. Kinderen moeten zelfstandig en veilig met het materiaal kunnen bewegen. Ook zijn er oplossingen te bedenken waardoor de andere hoeken geen last hebben van de beweeghoek.

Workshop of training bij jou op de locatie?

Wil je ook leren hoe je een beweeghoek op jouw locatie kunt maken? Met plezier verzorgen wij een workshop bij jou op de locatie. In de workshop leer je welke criteria er zijn voor de beweeghoek, krijg je veel ideeën en tips voor materiaal, leer je hoe je motorische doelen kunt koppelen aan de beweeghoek en nog veel meer.

Kijk hier voor onze praktische workshop over de beweeghoek en vraag onze folder vrijblijvend aan.

En ken je ons boek Spelenderwijs Bewegen van 0-4 jaar al? Een boek vol met praktische tips en kant en klare beweegprogramma’s. Lees hier meer over ons boek.