Vorstelijk ontbijten tijdens de Kleine Koningsspelen

Een gezonde start dat gunnen we ieder kind. Ontbijten doe je thuis, iedere dag. Op 21 april starten we de dag anders. We ontbijten vorstelijk met een gezond ontbijt tijdens de Kleine Koningsspelen.

Als kinderopvang organisatie, peuterspeelzaal of gastouderbureau de uitgelezen kans om thuis en gezond ontbijten onder de aandacht te brengen. Nodig de ouders, opa’s en oma’s uit om samen met hun kinderen te komen ontbijten bij jullie op de locatie. Zorg voor een feestelijk ontbijt. Maak een combinatie tussen de Kleine Koningsspelen en gezond.

Weet je dat 1 op de 7 gezinnen met kinderen van 0-4 jaar niet thuis ontbijt? Weet je ook dat niet ontbijten op jonge leeftijd een voorspeller is van overgewicht op latere leeftijd? De kans om jonge kinderen een goede start te geven is via voorlichting naar de ouders en het goede voorbeeld geven op de kinderopvang. En op speciale gelegenheden een super lekker en gezond ontbijt op de opvang te organiseren.

Driekleur

Wat dacht je van een heerlijk fruit en yoghurt ontbijt in de kleuren rood, wit, blauw en oranje? Maak mooie bordjes met frambozen of aardbeien, yoghurt of kwark, bosbessen of druiven in stukjes gesneden. Maak er een mooie rondje om heen met mandarijnen.

Appeltjes van oranje

Natuurlijk hoort daar een klein glaasje jus d ‘oranje bij. Uiteraard vers geperst. Dit is een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen. Je kunt daar ook een leuke ouder-kind activiteit van maken. Een kind van 2-4 jaar heeft aan een 5-6 bekers drinken op een dag genoeg, 150 ml per keer.

Zomerkoninkjes

Hoe koninklijk willen we het hebben? Heerlijke aardbeien vindt bijna ieder kind lekker. Leg de aardbeien op een bord of schaaltjes en laat de kinderen zelf pakken. Het is erg leuk om ook aardbeienplanten te hebben op de opvang en samen met de kinderen de groei van de aardbeien te volgen. Met als toppunt de rijpe aardbeien te oogsten. Wist je dat hoe vaker je spelenderwijs praat over groente en fruit hoe nieuwsgieriger kinderen worden naar de smaak van groente en fruit?

Wensappels

Wil je dat de ouders een bijdrage leveren aan het ontbijt? Maak dan appels van papier en schrijf op iedere appel wat je zou willen dat de ouders meebrengen. Hang de papieren appels op aan de muur en laat de ouders een appel kiezen. Een leuke methode om de ingrediënten van het ontbijt te coördineren zodat je niet voor verrassing op de dag zelf komt te staan. Niets is zo onhandig om 6 bakken fruit te hebben en geen boterhammen.

Lekker oranje

Tijdens en na de beweegactiviteiten krijgen de kinderen natuurlijk dorst en trek in wat lekkers. Zet mooie oranje worteltjes neer. Of oranje snoeptomaatjes. Maak een pan pompoensoep. Kleine stukjes gegrilde pompoen. Wortel-pompoenspread voor op de boterham. Vul grote doorzichtig tapkannen met water en schijfjes sinaasappels of mandarijntjes er in. Of alleen maar water. Zet de tapkan op kinderhoogte zodat ze zelf bekers water kunnen tappen.