Organiseer succesvolle Kleine Koningsspelen

Leuk, jullie gaan de Kleine Koningsspelen organiseren. Maar hoe? We helpen je op weg.

Bepaal je doel

Bepaal van te voren een duidelijk doel. Wat wil je bereiken? Laat dit terug komen in al je activiteiten. Wil je de ouders erbij betrekken? Mogen er ook opa’s en oma’s komen? Mogen er ook kinderen komen die niet op de opvang zitten? Bedenk goed wat het interessant maakt voor de ouders. Stel dat jij de ouder bent, zou jij dan gaan?

Welk moment is het meest geschikt om de ouders erbij te betrekken? Wil je dat ze de hele Kleine Koningsspelen mee doen? Of een korter moment. Organiseer de bijeenkomst, uitnodiging, aanloop eens anders dan een oudere bijeenkomst waar de ouders bij zijn. Realiseer je dat als je doet wat je tot nu toe gedaan hebt zal je ook hetzelfde resultaat krijgen.

Uitnodiging

Zorg dat deze prikkelt. Doe het eens anders dan anders. Denk dan aan een koninklijk zelfportret geschilderd op een viltje, een mandarijn met een kaartje er aan, een uitgeknipte kartonnen wortel, een minimoestuintje van wortels met een briefje erbij. Hoe geef je de uitnodiging aan de ouder? Doe je dit persoonlijk of leg je het in het mandje van het kind? Het werkt heel goed als de uitnodiging namens het kind is. Of nog beter als het kind het aan de ouder geeft. Hoe geeft de ouder zich op? Deadline? Zien de andere ouders wie zich heeft opgegeven? Hoeveel tijd van te voren nodig je uit? Zorg dat de ouders ruim de tijd hebben om iets te regelen met werk.

Draaiboek

Maak een draaiboek samen met je collega’s. Wie doet wat en hoe lang? Je kunt 2 draaiboeken maken; 1 in de aanloop van de Kleine Koningsspelen en 1 voor de 21 april zelf. In het draaiboek kun je vermelden:
Wie de uitnodiging maakt. Wie de organisatie regelt van de Kleine Koningsspelen ontbijt. Hoe lang duurt het ontbijt? Als je de ouders alleen hierbij wilt hebben: zorg dat je je goed aan de afgesproken tijd houdt. Ze kunnen dan op tijd op hun werk zijn en zullen een volgende weer gemotiveerd zijn om te komen.
Wanneer starten de beweegactiviteiten? Bij voorkeur doe je de Kleine Koningsspelen buiten. Zorg dat je een slecht weer alternatief hebt! Wie bereidt welke activiteit voor? Zorg dat het beweegmateriaal klaar staat. Wie verzorgt de Kleine Koningsspelen tussendoortjes ( wortels, paprika, mandarijnen, water, enz) Wie er leuke foto’s maakt. Wat geef je de ouders na afloop mee? Wie regelt dat? Wie plaats bericht op Facebook, website, nieuwsbrief etc? Zorg dat alle collega’s een taak hebben.

Betrek de ouders erbij

Geef de ouders een taak. Dit is prettig zodat de ouders goed betrokken zijn. Wellicht kunnen ze assisteren bij het ontbijt met sinaasappels persen, of fruit snijden. Wie weet heeft de ouder een leuk idee over een beweegactiviteit met de kinderen. Of wil een ouder de kinderen schminken in rood, wit, blauw en oranje. Foto’s maken, muziek maken, materiaal leveren noem maar op. Maak gebruik van de vele kwaliteiten die de ouders bezitten. En natuurlijk doe je ook beweegactiviteiten voor ouder en kind. Maak bijvoorbeeld een parcours met een grote step en kleine stap, een grote zak en een kleine zak om mee zak te lopen, kleine hoepels en grote hoepels.

Afsluiting Kleine Koningspelen

Geef de ouders en de kinderen “iets“ mee naar huis. Denk er goed over na en koppel dit aan je doel van de dag. Voor de kinderen kan je een medaille maken, een diploma of stempelkaart die je afgestempeld hebt bij alle spelen die ze gedaan hebben. Je kunt op de stempel kaart ook onderdelen van het ontbijt zetten. Bijvoorbeeld; Ik heb rood en blauw fruit gegeten. Ik heb oranje gedronken. De ouders hebben spelenderwijs ervaren hoe leuk het is om te bewegen met het kind en hoe belangrijk het is om het kind een gezonde start te geven.  Je kan dan ook een overzicht geven van de speeltuinen in de buurt, een boekje met gezonde traktaties, beweeg ideeën om samen met je kind  te doen. Een kant en klare speurtocht door de buurt. Een gezonde start dagboekje waarin de ouders kunnen bijhouden welke groentes/fruit het kind heeft geproefd, welke beweegspelletjes ze hebben gedaan, waar en met wie ze hebben buiten gespeeld, hoeveel water ze hebben gedronken etc. Muziek tips om lekker op te dansen met je kind, voorleesverhalen over groentefroetels, kleurplaten over groente en fruit.

Doe mee en win het boek Spelenderwijs Bewegen

Ieder jaar organiseren we een fotowedstrijd. Stuur ons een digitale foto toe waarop duidelijk te zien is dat je de Kleine Koningsspelen hebt georganiseerd voor kinderen van 0 – 4 jaar. Zorg dat we deze foto op onze website mogen plaatsen. De leukste en origineelste activiteit wint één van de boeken Spelenderwijs Bewegen 0 – 4 jaar. Je mag natuurlijk meer dan 1 foto insturen. De foto kan je insturen tot en met 30 april. De winnaar maken we bekend in de eerste week van mei via onze website en nieuwsbrief.