Visuele evaluatie werkvorm

Vier de successen uit 2017 met visuele evaluatie

Vier de successen uit 2017!
Het jaar loopt op het einde. We zijn al druk met plannen maken voor het aankomend jaar. De tijd vliegt voorbij. Nemen jullie de tijd om samen terug te kijken naar de successen van 2017? Hebben jullie wel eens het jaar visueel geëvalueerd met het hele team? Een mooie manier om zicht te krijgen op jullie successen en leermomenten uit het afgelopen jaar. Je kunt dit natuurlijk ook in het begin van 2018 doen 🙂

We hebben een leuke werkvorm.
Pak een groot vel papier. Bijvoorbeeld 2 flapover vellen en plak deze aan elkaar. Je kunt ook een rol behang nemen. Teken met een dikke viltstift een tijdlijn van het afgelopen jaar over het midden van het papier. Aan het begin van de lijn komt 1 januari 2017 en aan het einde 31 december 2017. Verdeel de lijn in 12 vakken en schrijf in ieder vak de maanden van het jaar. Ga met elkaar reflecteren op het afgelopen jaar. Wat waren de momenten waar we met plezier aan terug denken? Wat waren succesmomenten en momentjes? Welke momenten waren lastig? Op welke zaken die we bereikt hebben in het afgelopen jaar zijn we trots? Op welke zaken zijn we minder trots? Denk bij het reflecteren zowel aan de grote als kleine momenten in het afgelopen jaar die impact hadden op het team, klanten en organisatie. Schrijf deze momenten op bij de behorende maanden. Boven de tijdslijn schrijven jullie alle positieve momenten of mijlpalen en onder de lijn de negatieve. Hang vervolgens de ingevulde tijdslijn op. Neem de tijd om met elkaar het visuele jaar te bekijken. Vier de successen en leermomenten van het afgelopen jaar met elkaar. Dit zorgt voor positieve energie.

En dan op naar 2018!
Aansluitend of tijdens een volgend teamoverleg kunnen jullie met elkaar brainstormen over onderstaande vragen. Schrijf deze vragen ook weer op een flap op, die jullie naast jullie visuele tijdlijn hangen.
· Welke doelen willen we halen in 2018?
· Wat willen we behouden in 2018?
· Wat willen we loslaten in 2018?
Laat iedereen voor zich de antwoorden op deze vragen bedenken. Neem hiervoor 10 minuten de tijd. De antwoorden op de vragen kan ieder teamlid met stift achter de vragen schrijven of post-it velletjes met de persoonlijke antwoorden er achter plakken. Goed om deze vragen bij de tijdlijn van 2017 te hangen en samen te bepalen waar jullie naartoe willen in 2018. Pak iedere kwartaalvergadering de doelen erbij en kijk waar jullie staan met het team.

En…actie!
Komt er uit jullie doelen dat jullie aan de slag willen met nog meer professionaliteit? Willen jullie werken aan vitaliteit, persoonlijk groei of communiceren op de werkvloer? Kijk dan bij onze trainingen en samen gaan we aan de slag voor een nog mooier 2018.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *