Strooi confetti naar je grootste irritatie

Denk je eens iemand in die echt het bloed onder jouw nagels weghaalt. Ja? Gelukt? Bedenk nu dat jij diegene hiervoor bedankt. Ja, echt waar. En doe het ook direct goed, met confetti en al ;-). Want er valt hier ook iets te vieren! Laat ik dit even verder uitleggen.

Ik ben Sanne Schaafsma en ik ben freelance trainer bij Confriends. Ik ben enorm enthousiast. Een echte kernkwaliteit van mij. Zo stap ik overal met veel energie in en zeg volmondig ‘JA’ op dingen. Hartstikke leuk. Als ik thuis kom vertel ik mijn enthousiaste verhaal van de dag aan mijn vriend. Ik heb namelijk een fantastisch idee! De moed zakt mij vervolgens in de schoenen, want mijn vriend reageert als volgt: ‘Heb je hier wel goed over nagedacht?’ en ‘Ja, maar Sanne, hartstikke leuk hoor, maar kan dit wel?’

Ontmoet mijn grootste irritatie

Ontmoet mijn grootste irritatie: pessimisme (mijn vriend noemt het realisme). Mijn vriend remt mijn tomeloze enthousiasme namelijk meer dan eens met zijn reality-check. En weg is mijn fantastische idee. Dat is toch vreselijk irritant? Ja, dat klopt. Hij stipt dingen aan waar ik helemaal niets van wil weten. Maar, hier komt het (en pak daarom heel snel de confetti erbij): deze irritatie is jouw grootste ontwikkelmogelijkheid. Er schuilt namelijk een kwaliteit achter deze irritatie, en laat deze een echte aanvulling zijn op jouw kernkwaliteit. Omdat deze kwaliteit zo’n ver van je bed show is, brengt deze jouw kernkwaliteit in balans.

Daarom wil ik hiermee zeggen: vier je allergrootste irritatie! Je kan hier namelijk het allermeeste van leren… Bedenk je eens in dat jij met jouw collega’s alle aanwezige irritaties leert omdenken in kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden. Hoe mooi is dat? Waardeer elkaar, zeker in de roerige tijden.

Workshop Sterk in werk

In onze workshop Sterk in je werk ga jij zelf je kwaliteiten en irritaties ontdekken. Dit doen we aan de hand van het kernkwadranten model van Daniel Ofman. Deze workshop is heel waardevol om met je hele team te volgen. Zo brengen jullie samen de kernkwadranten van jullie team in kaart. En leren jullie hoe je het beste in elkaar naar boven kunt halen. Neem de confetti dus maar mee! Wil je meer weten kijk dan hier: https://www.confriends.nl/training/kinderopvang/sterk-in-werk/training-maak-werk-kwaliteiten/ en kijk hoe je je team kan opgeven.

Enthousiast realistisch. Of realistisch enthousiast.
Dit klinkt als iets waar ik wel aan kan wennen. Heel gebalanceerd. Maar hoe?

3 tips

Voor nu hebben we alvast 3 tips om jou op weg te helpen om je grootste irritatie te vieren:

1. Schrijf of bedenk jouw allergrootste irritatie (in de vorm van collega, vriend of buurman). Schrijf of bedenk welke kwaliteit er achter deze allergrootste allergie schuilt. Waar is de irritatie ‘teveel’ van? Wat zit er voor goeds achter? Ga op zoek naar de onderliggende kwaliteit.

2. Bedank die ene collega, vriend of buurman (dit mag op geheel eigen wijze) en vertel vooral wat je van diegene hebt geleerd.

3. Plan de workshop Sterk in je werk in en ga samen op zoek naar jullie kwaliteiten als team. Waardering en versterking van elkaars kwaliteiten staan voorop!

Wie ga jij vandaag nog bedanken voor zijn of haar irritante maar o zo helpend gedrag? 🙂

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *