Verdiepingsdag Lekker Fit! 20 september 2023

Een dag boordevol inspiratie over gezonde leefstijl voor jonge kinderen speciaal voor lekker Fit! coaches.

20 september 2023 is een verdiepingsdag Lekker Fit! 0-4 jaar. Een super leuke en interactieve dag die in het kader staat van kennis opdoen door het volgen van workshops en lezingen. Deze dag is geschikt voor Lekker Fit! coaches, beweegcoaches, voedingscoaches, huishoudelijk hulp die maaltijden bereidt op de locatie, managers, docenten en alle pedagogisch medewerkers die zich met Lekker Fit! voor 0-4 jarigen bezighouden. Ook studenten van het Albeda- college die interesse hebben in Lekker Fit! op het kinderdagverblijf zijn van harte welkom.

Er is keuze uit vijf interessante workshops waarvan je er twee kan volgen.

Programma

08.30 – 08.50 uur Inloop
08.50 – 09.05 uur Officiële opening door Ilke Jellema van Lekker Fit!
09.05 – 09.45 uur Interactieve activiteit door Miranda Rep van Confriends

09.45 – 10.00 uur Pauze

10.00 – 12.00 uur Workshop ronde 1
Keuze 1 Lekker in je vel en ontspannen voor het jonge kind | Confriends | Danielle Westra
Keuze 2 Bewegen is de basis! | Sirene voor kinderen | Hanneke Poot – van der Windt
Keuze 3 START met Fietsen voor Peuters | Groeien met die fiets | Meike Lansbergen

12.00 – 12.45 uur Gezonde lunch

12.45 – 14.45 uur Workshop ronde 2
Keuze 4 Lekker in je vel en ontspannen voor het jonge kind | Confriends | Danielle Westra
Keuze 5 Vies, viezer, viest. | Kommee buitenspelen | Marja van Delden
Keuze 6 De Superkrachten van Gezonde Voeding | Vitakidz | Marije van der Veen

14.45 – 15.00 Afsluiting en drankje

Workshop 1 en 4 Lekker in je vel en ontspannen voor het jonge kind

Lekker in je vel zitten, we willen het allemaal. Maar hoe voel je dat je lekker in je vel zit? Lekker gezond eten en drinken, elke dag naar buiten gaan, elke dag bewegen en ontspannen na inspanning zorgen dat je je lichamelijk goed voelt. Weten wie je bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent, draagt bij aan de geestelijke gezondheid. Net zoals het hebben van zelfvertrouwen, jezelf leuk en mooi vinden, durven te zeggen wat je denkt en kunnen omgaan met teleurstellingen. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit en je je goed voelt. Op een Lekker Fit!-locatie bied je naast naar buiten gaan, bewegen en gezond eten en drinken ook regelmatig ontspanning aan. Zo leren de kinderen hoe ze zichzelf kunnen ontspannen en kalmeren. Dit kan helpen bij het opbouwen van veerkracht en zelfvertrouwen, wat essentieel is voor hun verdere ontwikkeling en groei. Jonge kinderen die regelmatig ontspanningsmomenten hebben, hebben ook de kans om te leren hoe ze beter kunnen omgaan met stressvolle situaties en om zich beter te concentreren en te leren. Kortom, het bieden van regelmatige ontspanningsmomenten kan bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn van kinderen.  Ontspan je mee tijdens de workshop? Deze workshop sluit aan bij de nieuwe Tipsheets Ontspannen en Lekker in je vel van Lekker Fit! Deze workshop zit in ronde 1 vol!
Door Danielle Westra van Confriends.

Workshop 2 Bewegen is de basis!

Een super interessante workshop als je de diepte in wilt over het belang van bewegen. Bewegen is de basis van alles wat een kind gaat leren. Vanaf zijn prille begin beweegt het kind en doet het ervaring op over zichzelf en de wereld om zich heen. Dit ervaren en bewegen noemen we de sensomotorische ontwikkeling. Vooral in het eerste levensjaren van een kind wordt er veel ervaring opgedaan in dit ontwikkelingsgebied. Het is van groot belang dat een kind de fasen in de sensomotorische ontwikkeling goed doorloopt omdat het de basis legt voor de rijping van de hersenen en zijn verdere ontwikkeling. Het is voor kinderen belangrijk om tot 12 jaar elke dag op hun buik te spelen, te rollen en te kruipen. Waarom dit belangrijk is? Dat gaan we met elkaar bekijken en ook zelf ervaren! Deze workshop is vol!
Door Hanneke Poot- van der Windt van Sirene voor kinderen.

Workshop 3 START met fietsen voor peuters

Fietsen voor peuters. Nederland is een fietsland bij uitstek. Kinderen leren steeds later fietsen. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen leren fietsen is nu 7 jaar en stijgt al jaren. In deze workshop leer je wat fietsen doet voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling van peuters, hoe je via fietsles voor kinderen ook de ouders motiveert om vaker te fietsen en gaan we de diepte in om te onderzoeken welke impact je met fietsen kan maken op de buurt rond jouw kinderopvang locatie.
Door Meike Lansbergen van Groeien met die fiets.

Workshop 5 Vies, viezer, viest

In deze inspirerende workshop ‘Vies, viezer, viest’ ontdek je (opnieuw) waarom buitenspelen en de zintuiglijke ontwikkeling zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling en ontplooiing van jonge kinderen. Als kinderen écht lekker buitenspelen, dan worden ze vies en vallen ze soms. We laten je ontdekken dat vies worden, vallen en experimenteren van levensbelang zijn voor de brein-ontwikkeling. Jonge kinderen ontdekken de wereld door sensorische activiteiten.  Na de workshop heb je concrete handvatten gekregen om elke dag aandacht te geven aan alle zintuigen tijdens het buitenspelen. Deze workshop is vol!
Door Marja van Delden van Kommee buitenspelen.

Workshop 6 De Superkrachten van Gezonde Voeding

Een leuke en praktische workshop over het eigen lichaam en gezonde voeding voor kinderen. Tijdens deze interactieve workshop leren wij jou de basis van gezonde voeding voor kinderen en vooral hoe je dit op een leuke manier aan kinderen kunt leren.  Je leert welke 4 punten dé basis vormen van gezond eten voor kinderen. Waar moet je op letten en wat kun je vooral vergeten? We maken je wegwijs in alle tegenstrijdigheden op het internet en van health-goeroes. Daarnaast leren we je door leuke praktische opdrachten hoe je de kinderen op jouw locatie spelenderwijs in hun eigen belevingswereld kunt leren waaróm gezond eten belangrijk is. Je leert hoe je zelfs hele jonge kinderen al kunt uitleggen hoe hun lichaam werkt, waarom je moet eten, wat dan gezond is en vooral waaróm. Pas op: deze workshop bevat ook waardevolle informatie voor jezelf! Houd jij je bezig met voeding voor jonge kinderen op het kinderdagverblijf en/of doe je de inkoop? Dan is deze workshop echt een aanrader voor je!
Door Marije van der Veen van VitaKidz.

Locatie

Theater Zuidplein,
Gooilandsingel 95,
3083 DP Rotterdam.

Aanmelden