Communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin

Laagdrempelig communiceren over gezonde leefstijl in de Haagse kraamgezinnen

Training aangeboden door Haagse Aanpak Gezond Gewicht, een programma van de GGD Haaglanden.

Welkom! Je hebt een uitnodiging ontvangen van de Haagse Aanpak Gezond Gewicht, programma van de GGD Haaglanden. Je kunt je nu inschrijven voor de training Communiceren over gezonde leefstijl in het Kraamgezin.
Kraamverzorgende hebben de kans om bij te dragen aan een gezonde start voor de jonge baby. De jonge ouders staan vaak open voor hun professionele adviezen. Toch is het soms nog niet zo makkelijk om leefstijl thema’s bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Hoe reageren de ouders als ze worden aangesproken op hun leefstijl gedrag of het geven van ongezonde voeding aan de andere kinderen binnen het kraamgezin? Meer kennis over de leefstijl thema’s en meer communicatievaardigheden maakt dat de gesprekken laagdrempelig en effectiever zullen verlopen. 

Deze combinatietraining is speciaal voor de kraamzorg ontwikkeld. Een combinatie van kennis en vaardigheden. In deze training doe je volop kennis op over gezonde leefstijl speciaal gericht op het kraamgezin. Daarnaast word je getraind in vaardigheden om laagdrempelig deze kennis bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Zo kan jij en jullie kraamorganisatie nog meer bijdragen aan een gezonde start voor de jonge baby.

Wie

Kraamverzorgenden van kraamorganisaties uit Den Haag.

Effect

Leren signaleren van verbeterpunten op het gebied van leefstijl voor het de jonge baby en de andere kinderen in het gezin. En helder communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin.

Inhoud

In deze training maken we gebruik van de nieuwste inzichten van het Voedingscentrum, de schijf van 5 en de voedingsrichtlijnen van het NCJ. De kennis en vaardigheden die de kraamverzorgenden opdoen zijn ook goed in te zetten bij laag geletterde kraamgezinnen. Deelnemers gaan aan de slag met Doe- opdrachten tussen de bijeenkomsten door en gaan hun vaardigheden oefenen met een gedragsacteur.
Je ontvangt een aantal exemplaren van het vernieuwde boekje: Een Nieuwe start. Dit boekje is een super leuke en handige tool om leefstijl bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Het boekje is zo geschreven dat het ook geschikt is voor laag geletterden.

Communicatie:

 • Oudersegmentatie – Verschillende ouders, verschillende behoeftes.
 • Motivational interviewing – Motiveren naar gezond gedrag.
 • Verbale en non-verbale communicatie – Communiceren vanuit je kracht.
 • Observeren en interpreteren.
 • Communiceren zonder oordeel.
 • Activerende vragen stellen.
 • Actief luisteren.
 • Lastige gesprekken voeren en oplossingsgericht benaderen.

Leefstijl:

 • Wat is een Gezonde start?
 • Eerste 1000 dagen maken het verschil.
 • Kennis Quiz over leefstijl thema’s:
  Voeding
  Drinken
  Slapen
  Naar buiten
  Bewegen

Je ontvangt 6 accreditatie punten voor deze training door Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Deelnemers ontvangen een certificaat

Bijeenkomsten  2 bijeenkomsten van 3 uur.
Prijs  aangeboden door de Haagse Aanpak Gezond Gewicht,  GGD Haaglanden

Locatie

De meeste trainingen vinden plaats bij:
GGD Haaglanden,
Westeinde 128,
2512 HE Den Haag.

Wanneer

 • Optie : 20 oktober en 24 november 2022 van 16.00-19.00 Deze training is vol! Laat wel je gegevens achter; bij voldoende deelnemers starten we een nieuwe groep.

Aanmelden

Je kunt je met onderstaand formulier direct aanmelden voor deze training.  We nemen contact met je op ter bevestiging. Kan je niet maar wil je wel? Laat dan je gegevens achter. We laten het je dan weten als er er nieuwe data beschikbaar zijn.