Training laagdrempelig communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin

Leer signaleren en maak de verschillende gezonde leefstijl thema’s bespreekbaar binnen het kraamgezin.

Kraamverzorgenden hebben de kans om bij te dragen aan een gezonde start voor de jonge baby. De jonge ouders staan vaak open voor hun professionele adviezen. Toch vinden kraamverzorgenden het soms lastig om leefstijl thema’s bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Hoe reageren de ouders als ze worden aangesproken op hun rookgedrag of het geven van ongezonde voeding aan de andere kinderen binnen het kraamgezin? Meer kennis over de leefstijl thema’s en meer communicatievaardigheden maakt dat de gesprekken laagdrempelig en effectiever zullen verlopen. 

Speciaal voor de kraamzorg hebben we deze combinatietraining ontwikkeld. Een combinatie van kennis en vaardigheden. En een combinatie van online en fysiek. Zowel in onze virtuele classrooms als tijdens de fysieke bijeenkomst doen kraamverzorgenden volop kennis op over gezonde leefstijl speciaal gericht op het kraamgezin. Daarnaast worden ze online interactief getraind in hun vaardigheden om laagdrempelig deze kennis bespreekbaar te maken binnen het kraamgezin. Uw kraamverzorgenden worden getraind om experts te worden in gezonde leefstijl en communicatievaardigheden. Zo kan uw kraamorganisatie nog meer bijdragen aan een gezonde start voor de jonge baby.

Lekker Fit! gemeente Rotterdam

Deze training sluit aan bij het Lekker Fit! programma van de gemeente Rotterdam dat streeft naar een gezonde start voor ieder kind in Rotterdam. Daarom biedt de gemeente Rotterdam deze training aan professionals van de kraamzorg organisaties binnen hun gemeente aan.

Wie

Kraamverzorgenden en medewerkers van het CJG binnen de gemeente Rotterdam.

Effect

Leren signaleren van verbeterpunten op het gebied van leefstijl voor de jonge baby en de andere kinderen in het gezin. En helder communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin.

Inhoud

In deze training maken we gebruik van de meest actuele inzichten van het Voedingscentrum, de schijf van 5 en de voedingsrichtlijnen van het NCJ. De kennis en vaardigheden die de kraamverzorgenden opdoen zijn ook goed in te zetten bij laaggeletterde kraamgezinnen. Deelnemers gaan aan de slag met doe- opdrachten tussen de bijeenkomsten door en gaan hun vaardigheden oefenen met een gedragsacteur.

Online trainen

Tijdens de live online training bieden we dezelfde kwaliteit als in onze fysieke in-company trainingen. Tijdens de live training zijn alle deelnemers in onze virtual classroom. De trainer en alle deelnemers zijn in beeld en kunnen interactief contact met elkaar hebben via beeld, chat en geluid. Je kunt live vragen stellen aan de trainer. Ook werken we met break-out rooms waarin deelnemers in subgroepjes opdrachten samen uitvoeren. Voorafgaand aan de online training ontvangt de deelnemer een link naar de live online training.

Communicatie:

 • Oudersegmentatie – Verschillende ouders, verschillende behoeftes.
 • Motivational interviewing – Motiveren naar gezond gedrag.
 • Verbale en non-verbale communicatie – Communiceren vanuit je kracht.
 • Observeren en interpreteren.
 • Communiceren zonder oordeel.
 • Activerende vragen stellen.
 • Actief luisteren.
 • Lastige gesprekken voeren en oplossingsgericht benaderen.

Leefstijl:

 • Wat is een Gezonde start?
 • Eerste 1000 dagen maken het verschil.
 • Kennis Quiz over leefstijl thema’s:
  Voeding
  Drinken
  Slapen
  Naar buiten
  Bewegen

Deze training is geaccrediteerd door het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). (6 punten) Deelnemers ontvangen een certificaat.

Data

Optie 1: 28 september (online) en 9 november 2021 (fysieke bijeenkomst) van 17.00-20.00.

Optie 2: 4 oktober (online) en 15 november (fysieke bijeenkomst)  2021 van 13.00-16.00.

Aanmelden
  Bijeenkomsten  1 online bijeenkomst en 1 fysieke bijeenkomst van 3 uur.
  Prijs Kostenloos indien je werkt binnen de gemeente Rotterdam.